Výstavbu centra na zhodnocovanie BRO chcú začať v júni

23.03.2011 Svidník

Svidník 23. marca (TASR) – Biologicky rozložiteľné odpady (BRO) bude môcť mesto Svidník likvidovať prostredníctvom kompostárne, ktorú vybuduje v areáli čistiarne odpadových vôd v katastrálnom území obce Stročín. Celkové náklady na projekt Zhodnotenie biologicky rozložiteľného odpadu v meste Svidník predstavujú 2,318 milióna eur.
Ľuboš Čepan z odboru výstavby, dopravy, životného prostredia Mestského úradu vo Svidníku dnes pre TASR uviedol, že mesto na realizáciu tohto zámeru získalo nenávratné finančné prostriedky vo výške 2,187 milióna eur z Operačného programu – Životné prostredie. Spoluúčasť v sume takmer 131.000 eur vyčlenila radnica z mestského rozpočtu.
\"V marci tohto roku bolo vyhlásené verejné obstarávanie na dodávateľa prác. Predpokladom na spustenie projektu je ukončenie obstarávania a jeho kontrola Ministerstvom životného prostredia SR. Odhadujeme, že s výstavbou by sa mohlo začať v júni tohto roka, ukončenie je naplánované na september 2013,\" uviedol Čepan.
Hlavným zámerom je vybudovanie integrovaného systému odpadového hospodárstva pre zvýšenie množstva zhodnocovaného BRO pre mesto. Podľa prognóz by sa takto malo v roku 2014 spracovať približne 200 ton BRO. Množstvo sa však bude postupne zvyšovať, pričom od roku 2030 sa počíta so spracovaním zhruba 1100 ton ročne.
Realizácia projektu predstavuje výstavbu regionálneho centra zhodnocovania BRO, nákup technologických zariadení a strojov, aerobný fermentor, miešač a drvič biomasy, pásový dopravník, drvič kuchynského odpadu, chladiaci box na kuchynský odpad, mostovú váhu, nakladač, traktor, zberné vozidlo na bioodpad. Pri začatí prevádzky sa počíta so zamestnaním dvoch ľudí. Ich počet bude následne závisieť od kapacity spracovávaného odpadu.
V rámci zberu a separovania BRO mesto počíta so zavedením bionádob do jednotlivých domácností s objemom do 10 litrov (l) a umiestnenie veľkokapacitných kontajnerov od 600 do 1100 l na území mesta. Proces kompostovania vytriedeného kuchynského a reštauračného odpadu a zeleného odpadu vyprodukovaného mestom počas úpravy zelene a parkov, bude vykonávaný v spolupráci s Technickými službami mesta Svidník. Tie budú zodpovedné za odvoz BRO a za samotný proces kompostovania.
 

Vyberte región